Behoud Wehrmachthuisje Overloonseweg.

Vandaag 06 febr. 2023 stond het behoud van een Wehrmachthuisje aan de Overloonseweg op de agenda van SVM. Wij zijn in overleg met de eigenaar wat wij hierin kunnen betekenen. De contacten hierover zijn hoopvol. Onze verwachting is dat behoud mogelijk is en dat er een adequate oplossing voor behoud wordt gevonden. In eerste instantie gericht op het niet in verval kunnen raken. Daarna wordt er een plan voorbereid hoe dit Wehrmachthuisje een bestemming te geven, waarin de historische achtergrond wordt meegenomen. 

 

De achtergrond:Het Wehrmachthuisjeaan de Overloonseweg.Venray is in oktober 1944 bevrijd. Aan de weg van Venray naar Overloon ligt rechts van de weg, direct na de afslag Spurkterdijk, een klein vervallenhuisje. Het is een Wehrmachthuisje van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.In 1941 begon er een luchtstrijd boven Zuid Nederland. Er werd door de Duitsers een zoeklichtzone (‘Scheinwerferbatterie’) ingericht om het Ruhrgebied in Duitsland te beschermen tegen aanvallende geallieerde vliegtuigen. Hier stonden zoeklichten opgesteld die ’s nachts in actie kwamen als de geallieerde vliegtuigen over vlogen op hun heen-en terugreis. Hierdoor kon de Luftwaffe nog meer vliegtuigen neerhalen. Voor het militaire bedieningspersoneel van de schijnwerpers werd in de directe nabijheid van zo’n stelling een zogenaamd Wehrmachthuisje gebouwd. Zo’n huisje bestond uit één grote kamer, een keukentje en een apart vertrek voor de stafleden. Als het donker was en er vlogen vliegtuigen over, dan ging jong en oud buiten kijken hoe de lichtbundels de hemel afzochten op zoek naar hun prooi. Meer dan eens werd een toestel door meerdere lichtbundels gevangen en dan van alle kanten door Duits luchtafweergeschut beschoten.Overdag gingen vooral de jongeren wel eens kijken wat daar allemaal te doen was, maar de Duitse soldaten lieten hen nooit erg dichtbij komen en joegen hen weg, zodra ze in de buurt kwamen. Hoewel geheel in verval geraakt, is het huisje toch een bijzonder aandenken aan de Tweede Wereldoorlog. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas inzien.

Bron: Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.

 

Foto-impressie van de huidige staat (8 febr. 2023). Verval willen we tegengaan, wehrmachthuisje zoveel als mogelijk herstellen en vandalisme voorkomen!. 

Onderstaand een vergelijkbaar verbouwd/gerestaureerd Wehrmachthuisje Janslust 5 Weverslo. Het Wehrmachthuisje is hier geïntegreerd in een woning.