Terugblik Webinar Woonhuisregeling 2025

Kijk dit webinar als u woonhuissubsidie wilt aanvragen. Er wordt o.a. besproken wie er in aanmerking komt voor susidie, welke kosten subsidiabel zijn en hoe het portaal werkt. 

 

NIEUWS

Restauratie van Wehrmachtshuisje

Geschiedenis Wehrmachtshuisjes
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland een luchtverdedigingslinie gebouw, die liep van Denemarken tot aan Zwitserland. Deze Kammhuberlinie telt honderden Wehrmachtshuisjes, die met zoeklichten geallieerde vliegtuigen tijdens de duisternis  opspoorden.

De huisjes waren bemand met 6 tot 8 soldaten, die met het zoeklicht geallieerde bommenwerpers op weg naar Duitsland traceerden. De gealieerde vliegtuigen werden vervolgens door afweergeschut en/of Duitse jagers beschoten.

De gebouwtjes
Deze lijken wel prefab. Ze zijn allemaal volgens het zelfde idee gebouwd, zijn bijna identiek. De gebouwtjes zijn acht bij vijf meter groot, hebben drie kamers en een zoeklicht. Het manschappenverblijf is vier bij drie meter en er is een kleine keuken.
De meeste Wehrmachtshuisjes zijn gesloopt of verkeren in zeer slechte staat. Slechts weinige zijn gerestaureerd.

Het Wehrmachtshuisje aan de Overloonseweg
Stichting Venray Monumentaal wil in samenwerking met Stichting Loobeek het enige Wehrmachtshuisje  in Venray restaureren. Hiervoor is een plan in ontwikkeling. Ondanks vrijwilligerswerk is hiervoor naar schatting zeventig duizend euro nodig. Daarvoor zoekt de stichting sponsoren.

Stichting Venray Monumentaal en Stichting Loobeek verwachten in 2026 met de restauratie te kunnen beginnen.

 

Ontwikkeling toekomst Kerk Heide

Het plan is om de toren te behouden. Bij het ontwerp van de te realiseren woningen wordt rekening gehouden met de uitgangspunten van de Bossche school ten tijde van de Wederopbouw.

Voor SVM is nu wel duidelijk dat de bescherming van karakteristieke panden op dit moment minimaal is en dat bij het vaststellen van de omgevingsvisie en het omgevingsplan de karakteristieke panden een status moeten krijgen die een zo sterk mogelijke bescherming zal bieden! Daar blijft SVM zich voor inzetten. 

 

Kabinet wil erfgoedwet verbeteren

 

Minister Bruins bij de uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs op 13 december 2024. Foto: Jurgen Huiskes / stichting Nederland Monumentenland

 

Om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties van het Nederlandse erfgoed kunnen blijven genieten, gaat het kabinet de Erfgoedwet verbeteren. Dat heeft de ministerraad eind december 2024 besloten op voorstel van minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Met als doel een helder en toegankelijk erfgoedstelsel, waarin duidelijk is wie welke verantwoordelijkheid en rechten heeft.

Spiegel van de samenleving
Minister Bruins: “Erfgoed is een spiegel van onze samenleving. Het vertelt niet alleen het verhaal van ons verleden, maar biedt ook inspiratie voor de toekomst. Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuw erfgoedbeleid. Zo willen steeds meer mensen erfgoed zien en beleven, ik vind dat we dat mogelijk moeten maken. Daarbij moeten we erfgoed beter beschermen, want kunstobjecten zijn steeds vaker doelwit van protestacties. Door de erfgoedwet te verbeteren zorgen we ervoor dat ons erfgoed behouden blijft voor nieuwe generaties.”

Digitalisering
Op het gebied van digitalisering volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Dat levert kansen op, maar ook nieuwe bedreigingen. Minister Bruins wil dat digitale erfgoedinformatie veilig bewaard wordt en dat zoveel mogelijk mensen er toegang toe hebben. Bijvoorbeeld door museumcollecties online beschikbaar maken, zoals op het gratis online platform van het Rijksmuseum. Daarom houdt hij de regels voor digitale erfgoedinformatie tegen het licht en vernieuwt hij het archeologisch informatiesysteem van het Rijk.

Archeologische vondsten beter publiek toegankelijk
Naast digitale toegankelijkheid van erfgoed, is het ook van groot belang dat archeologische vondsten zoveel mogelijk fysiek toegankelijk zijn voor het publiek. Om vondsten die nu in depots liggen opgeslagen aan een nog breder publiek te kunnen tonen, wil minister Bruins de mogelijkheden hiertoe voor beheerders van deze depots vergroten. Binnen de huidige wet mag alleen de minister dat. Hierdoor kunnen vondsten, onder verantwoorde condities, makkelijker buiten het depot tentoongesteld worden.

Beschadiging en vernieling van erfgoed
Schade aan erfgoed is onherstelbaar: de historische authenticiteit van een door vandalisme vernield monument of schilderij is nooit meer terug te halen. Minister Bruins gaat daarom met de minister van Justitie en Veiligheid overleggen over de hoogte van de strafmaat die er staat op overtredingen en misdrijven waarbij erfgoed het slachtoffer is. De minister wil bekijken of de bestaande straffen voldoende afschrikken.

Aanpassing van de Erfgoedwet
De huidige Erfgoedwet, die in 2016 werd ingevoerd, biedt een stevig juridisch kader voor het behoud van erfgoed. Uit recente evaluaties en adviezen, onder andere van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, is echter gebleken dat verbeteringen nodig zijn om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. De verbetering van de Erfgoedwet gaat in nauwe samenwerking met erfgoedorganisaties, gemeenten, vrijwilligers en andere betrokkenen.

 


Bron: De Erfgoedstem

 

 

 

 

 

Het bestuur van Stichting Venray Monumentaal heeft een brief geschreven aan de wethouder, aangaande de toekomstige bestemming van het pand van de voormalige bibliotheek.

Brief aan de wethouder

Stichting Venray Monumentaal pleit voor behoud van het voormalig confectie-atelier Beeren/de voormalige bibliotheek. Om dit icoon van de Wederopbouwarchitectuur van Venray te behouden, is een nieuwe functie noodzakelijk. Daarbij dient niet alleen sociale woningbouw binnen de muren van het gebouw bekeken te worden, maar waar nodig ook koopappartementen, middenhuuwoningen en vrije sectorhuuwoningen. Ter bescherming van het pand draagt SVM het voor ter opname op de gemeentelijke monumentenlijst, dan wel als karakteristiek pand in het kader van de omgevingswet.
Het voormalig confectie-atelier aan de Merseloseweg is een icoon van de Wederopbouwarchitectuur. Het is een ontwerp uit 1956 van de hand van de Venrayse architect Camiel V. de Vries, 1914-2002. Het gebouw werd in 1959 door gouverneur F. Houben feestelijk geopend. De bouwstijl is modernistisch. De architectuur van het gebouw wordt omschreven als functioneel modernisme in beton, staal en glas in de geest van de beroemde architect Le Corbussier. Het pand was een luxe visitekaartje van confectieatelier Beeren. Na het faillissement van Beeren en de reddingsoperatie door Rosita NV kwam het gebouw in 1970 in handen van NV EDAH, die nadien in handen kwam van Vroom en Dreesman. Na vertrek van supermarkt Torro kocht de gemeente het pand in 1986.
Het gebouw is van groot cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang voor Venray. Het is een toonbeeld van de naoorlogse Wederopbouw en Welvaartsstaat. Het is redelijk gaaf bewaard gebleven. De modernistische architectuur is consequent doorgevoerd en voor een bedrijfspand ongewoon rijk. Het is ruimtelijk goed doordacht en architectonisch zorgvuldig ontworpen, een sleutelwerk in het oeuvre van de Venrayse architect Camiel de Vries. Het is dan ook stedenbouwkundig van groot belang voor Venray.

Dit is een samenvatting van de betreffende brief.

 

Doe mee aan de ‘Monitor Verduurzaming Monumenten!'

 

Doe mee aan de ‘Monitor Verduurzaming Monumenten’ en ontvang een gratis online DUMO-kennispakket, speciaal samengesteld voor monumenteigenaren, boordevol handige links en tips over verduurzaming.

Verduurzamen maakt wonen in een monument comfortabel en draagt bij aan de CO² reductie, één van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Het zorgt daarmee voor het behoud van monumenten, nu en in de toekomst. De Monitor Verduurzaming Monumenten is een jaarlijks terugkerend onderzoek onder particuliere monumenteigenaren. Het geeft inzicht in het energieverbruik van monumenten en in de belemmeringen die eigenaren ervaren bij het verduurzamen van hun pand.

Naar de betreffende website.

 

Nieuwe Website Monumentenwacht
 

Na jaren trouwe dienst was het tijd om de website te vernieuwen. De URL blijft hetzelfde, net als de dienstverlening, maar de vormgeving heeft een nieuw jasje gekregen. Zo zijn de diensten nu nog overzichtelijker.
Zo vind je een pagina met veel gestelde vragen, is duidelijk welke activiteiten worden georganiseerd en wordt het team aan u voorgesteld.

Men hoort graag wat u van de nieuwe website vindt: monumentenwachtlimburg.nlLaat een reactie achter via info@monumentenwachtlimburg.nl als u opmerkingen of suggesties heeft.

 

Eerste foto, tweede foto=album, van Rob van der Heijden. Overige foto's van Kees Moerkerk en  bestuurslid van St. Venray Monumentaal Rob van der Heijden