Brief aan de wethouder

Stichting Venray Monumentaal pleit voor behoud van het voormalig confectie-atelier Beeren/de voormalige bibliotheek. Om dit icoon van de Wederopbouwarchitectuur van Venray te behouden, is een nieuwe functie noodzakelijk. Daarbij dient niet alleen sociale woningbouw binnen de muren van het gebouw bekeken te worden, maar waar nodig ook koopappartementen, middenhuuwoningen en vrije sectorhuuwoningen. Ter bescherming van het pand draagt SVM het voor ter opname op de gemeentelijke monumentenlijst, dan wel als karakteristiek pand in het kader van de omgevingswet.
Het voormalig confectie-atelier aan de Merseloseweg is een icoon van de Wederopbouwarchitectuur. Het is een ontwerp uit 1956 van de hand van de Venrayse architect Camiel V. de Vries, 1914-2002. Het gebouw werd in 1959 door gouverneur F. Houben feestelijk geopend. De bouwstijl is modernistisch. De architectuur van het gebouw wordt omschreven als functioneel modernisme in beton, staal en glas in de geest van de beroemde architect Le Corbussier. Het pand was een luxe visitekaartje van confectieatelier Beeren. Na het faillissement van Beeren en de reddingsoperatie door Rosita NV kwam het gebouw in 1970 in handen van NV EDAH, die nadien in handen kwam van Vroom en Dreesman. Na vertrek van supermarkt Torro kocht de gemeente het pand in 1986.
Het gebouw is van groot cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang voor Venray. Het is een toonbeeld van de naoorlogse Wederopbouw en Welvaartsstaat. Het is redelijk gaaf bewaard gebleven. De modernistische architectuur is consequent doorgevoerd en voor een bedrijfspand ongewoon rijk. Het is ruimtelijk goed doordacht en architectonisch zorgvuldig ontworpen, een sleutelwerk in het oeuvre van de Venrayse architect Camiel de Vries. Het is dan ook stedenbouwkundig van groot belang voor Venray.